Thursday, February 26, 2009

Udang Masala



BAHAN-BAHAN:

1 kg udang

5 ulas bawang merah (kisar)

5 tangkai cili hijau (hiris)

2 biji tomato (potong halus)

2 tangkai daun kari

1 sudu kecil bawang putih (kisar)

1 sudu kecil halia (kisar)

1 sudu besar lada putih

1 sudu besar jintan putih

1 sudu besar jintan manis

1/2 sudu besar serbuk kunyit

10 biji gajus (kisar)

50 gm santan

50 ml minyak

750 ml air

Sedikit garam

CARA MENYEDIAKAN:

1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, daun kari, bawang putih

dan ha­lia sehingga naik bau.

2.Kemudian ma­suk­­kan lada putih, jintan manis, jintan putih dan serbuk kunyit.

Kacau rata seketika dan masukkan air.

3.Renehkan di atas api sederhana sehingga air mendidih.

4.Se­te­lah­ itu, barulah masukkan udang ber­sa­ma­ tomato, gajus, cili hijau dan

cili me­rah.

5.Apabila air kering sedikit, masuk­kan pula santan dan garam secukup ra­sa.­

Biarkan di atas api sederhana sehingga udang masak barulah angkat dan

hidangkan.

No comments:

Post a Comment